+359 888 833 337

Любопитно

Любопитно
18 авг.

Легендите за моста в Родопите, който носи името на Дявола

Дяволският мост е над река Арда, Кърджалийско. Намира се в живописен пролом на около 10 км северозападно от град Ардино, близо до село Дядовци и недалеч от село Латинка. Мостът е разположен на 420 м надморска височина в пролом, ограден от двете страни от стръмни склонове. Дължината му е 56 м.

Построен е в началото на 16-и век по заповед на султан Селим I като част от път, свързващ Горнотракийската низина с Беломорска Тракия и Егейско море.

Много легенди витаят около живописния Дяволски мост.

Някои от тях са относно построяването му, други се отнасят до това как и защо е бил наречен на Дявола.

Според някои в един от камъните личи отпечатък от стъпката на Дявола, останал там след една от неговите разходки по моста. Тази легенда разказва, че самото място носи нещастие и смърт на всеки, дръзнал да се доближи.

Друго предание гласи,

че по време на османското робство в България един от турските водачи в областта се влюбил в българска девойка и решил да я направи част от харема си. Разбирайки за намеренията му, тя побягнала да търси спасение в планината.

И така, тичайки по течението на река Арда, стигнала до моста с намерението да скочи от него и да се удави в буйните тогава води на Арда. Турците препускали на коне след нея и не им било трудно да я настигнат. Наближавайки моста обаче, те спрели уплашени. Точно в средата под централния свод във водите на реката видели дяволско отражение – лицето и рогата на дявола. Изплашени, турците се върнали назад, а момичето оцеляло.

Сатаната спасил тази българска мома от сигурна смърт, явявяйки се на преследващите я турски конници. Оттогава мостът носи името „Дяволският мост“.

Остави Коментар