+359 888 833 337

Любопитно

Любопитно
ЗИМНА ПРИКАЗКА: ПОЧИВКА В РОДОПИТЕ
4 авг.

Зимна приказка: почивка в Родопите

 

почивка в Родопите

 

Едни от най-хубавите пейзажи в България се крият в обятията на Родопите.За това именно тук е едно от най-предпочитаните места за почивка в Родопите. Планината привлича туристи по всяко време на годината и има с какво да изненада техните очи във всеки един момент.

Родопи (Родопа) е най-голямата планина в България. Тя обхваща една седма от територията на страната. Разположена е в южната част, а най-южната й точка се намира в Гърция. Дължината й е около 220 – 240 км, а ширината до 100 км. Името й е с тракийски произход. Векове наред траките са я обитавали и до днес са оставили своя белег там. Около планината има много останки от тяхната култура. Разделена е на две части – Източни и Западни Родопи. Западната част е по-висока от Източната. В нея се поместват и повечето клисури и пещери. В тази част поради по-голямата височина преобладава планински климат. А в Източните Родопи климатът е смекчен от топлите средиземноморски въздушни маси.

Зимата в Родопите предлага истински лукс на посетителите. На първо място луксът се състои в красотата на разкриващите се снежни гледки и невероятните планински пейзажи. А сред тях туристите могат да изберат подходящо за тях занимание. За феновете на ските планината предлага три поддържани ски-курорта: Пампорово, Цигов Чарк и Чепеларе. А за тези, които искат да се отдадат на релакс и почивка, има множество минерални бани и спа-центрове: Велинград, Нареченски бани, Девин, Баните, Хасковски минерални бани и други. Вашата почивка в Родопите

Планиският курорт Пампорово всяка година помества в себе си туристи от цял свят. Курортът е пригоден основно за ски спортовете, затова и потокът на туристи е през зимните месеци. Почти всички писти в него започват от връх Снежанка, който е измежду Стоте национални туристически обекта на Българския туристически съюз.

Вторият ски-курорт – Цигов чарк, се намира на югозападния бряг на язовира „Батак“, който е шестият по големина язовир в България. Разполага с две напълно оборудвани писти. Цените са достъпни за всеки посетител. почивка в Родопите

Третият избор за любителите на ски спортовете е Чепеларе. В непосредствена близост до него се намира ски-зоната Мечи чал, в която е най-дългата и една от най-добрите писти за алпийски ски в България.

Посетителите, избрали зимна почивка в Родопите, се наслаждават на истински комфорт. Независимо кое кътче на планината ще харесате и какъв тип почивка ще предпочетете – спортна или релаксираща, доброто прекарване сред красива природа вече ви чака там, за вас остава само да отидете и да му се насладите изцяло.

Туризмът е добре развит в Родопите. Планината е богата на красиви местности. Някои от тях са: Юндола, Триградското ждрело, Чудните мостове, Белинташ, Дяволският мост, Буйновското ждрело, резерватът Кастраклии други. Освен това Родопа разполага с множество пещери и археологически обекти.

В планината има повече от 50 хижи, но някои от тях са отворени само в топлите сезони. Освен това има и богат избор откъм хотели, вили и къщи за гости в малките градове и села около Родопите. Множеството туристически пътеки са подходящи за всякакъв тип туристи. За съжаление само най-популярните са добре маркирани. Във всеки случай тук туристическите пътеки са много по-лесни за прехождане в сравнение с тези в Рила и Пирин.

Близо до границата с Гърция има части от планината, които не са били достъпни по време на комунизма.Сега тези части разгръщат своите тайни и традиции, които си струва да бъдат видяни.

Различните преживявания, които предлага планината, в комбинация с природните и исторически забележителности я превъръщат в място, което ще остави дълбок отпечатък у всеки.

2 Отговора

    1. Rojen Rest

      Здравейте! Благодарим Ви за коментара. Ще попитаме автора на статията и снимката за местонахождението й.
      Ние ползваме от друг източник статията и нямаме право на промени, поради навлизане в юридически казус за авторски и сродни права.

      Пожелаваме Ви успех,
      Екипът на http://www.rhodopeholıday.com

Остави Коментар