+359 888 833 337

Махала Старо Село, общ. Лъки

Вашата резеревация
Настаняване
Нощ
Напускане
Стаи
Стая 1
Възрастни
Деца над 7 г.
Старо село

Махала Старо Село, общ. Лъки

Спалня и диван
4
Планинска гледка
Не

Старо село

Ако искате да се докоснете до истинската природа, то Старо село е за Вас. Въоръжете се с подходящо „оф роуд“ превозно средство или наемете катър, който да ви отведе горе, до звездите.

Къща за гости „Сюлевски“, на баира до стария орех, ще ви изненада с удобствата си, насред дивата природа. Ако търсете усамотение – тази къща е за Вас.

На територията на община Лъки се намират  манастирски комплекс „Кръстова гора-Св.Троица“  – известен в цялата страна и Държавно ловно стопанство „Кормисош“ с прекрасни условия за ловен туризъм. Тук ценителите на дивата природа могат да се полюбуват на живописните клисури на река Манастирска, река  Дряновска,  река  Юговска, река  Лъкинска  и река Белишка.

Можете да посетите с автомобил или в пешеходен преход :

 • с. Дряново – там са открити, но все още непроучени останки на древно тракийско светилище и няколко пещери
 • връх „Могила“ – удивителна гледка , от която дъхът спира и се помни  завинаги
 • Село Борово ( 1000 м н.в.) – на 6 км от гр. Лъки.  Първите писмени сведения за с. Борово датират от XI век (1083 г.), по-късно е посочено в османски регистър на джелепкешаните от 1576 г., а археологическите останки в и около селото показват, че то е било населено още от V-IV век пр. н.е.
 • Връх Кръстов – 1428 м. – най-високият връх в този дял  на Родопите,  развълнуван като  море. Тук  се намира и известният православен манастирски комплекс „Кръстова гора – Света Троица“. Легендите разказват, че тук има  частица от кръста, на който е разпънат Христос. Посетете някои от множеството параклиси в околностите на с. Борово строени с вярата на православните християни и изграждани върху  древните тракийски светилища, които  са място за релаксация,  духовни практики и зареждане с енергията на чистата природа
 • Тракийско светилище Белинташ –  то е продълговато, скалисто плато, в което  откриваме следите от разумна човешка дейност,  останала неразгадана и днес.  Скалното образувание е резултат от изригването на вулкан, чийто кратер е застиналият съседен връх Караджов камък. В превод от древните тюркски езици Белинташ  има тълкувание като „камък на познанието“.  Мястото е известно със  силното си  магнитно поле.

Една случайна находка от седемдесетте години на XX век преоткрива значението му  като светилище и култов център. Местен овчар намира древна сребърна плочка, която изобразява седнал на трон мъж на фона на пълзящи нагоре змии, символ на възходящото развитие на човека и вечния кръговрат на природата. Изследователите смятат, че това е оброчна плочка на тракийския бог Сабазий,  който олицетворява  умиращата и възкръсваща отново природа,  и  свързват мегалитния паметник с култа към него. Дотогава се е смятало, че Белинташ е част от отбранително съоръжение на тракийските племена, тъй като тук е минавала границата между земите на одрисите и бесите.

Разположението му го прави природна астрономическа обсерватория – по време на равноденствие слънцето изгрява точно над Сини връх и залязва над Караджов камък.

Скалният масив е дълъг почти 850 м и широк на места около 40 м.   Може да се посещава целогодишно. През  зимата платото не задържа сняг, но силните ветрове не са за подценяване.

 • местностите: Хайдушки поляни и Дългите блата; водопадът Свети Дух, курорта Пампорово
 • село Манастир – с пешеходен преход по живописни пътеки се стига до вр. Преспа и  вр. Свобода, къщата на Пейо Шишманов, паметника в чест на Илинденско – Преображенското въстание.  То е най-високото населено място на Балканския  полуостров  –  28 км от с. Борово
 • с. Югово – посетете Храмът  „Света Троица“,  построен  през 1842 г. . Ще видите  интересна трикорабна псевдобазилика с изящна каменна камбанария, увенчана с луковичен купол и запазени ценни стенописи от седемдесетте години на ХІХвек.
 • Кръстова гора ( 1545 м н.в.) – едно от най-известните места в община Лъки и то с национална известност е манастирският комплекс „Кръстова гора – Св.Троица“. Тук хиляди хора всяка година посещават това свято за православните християни място, с надеждата то да им даде здраве, сила и успех в днешния труден за всеки от нас  знак на това. Според преданията там има частица от Кръста Господен. На 1 Май 1939 г. на връх Кръстов е донесен 66 килограмов метален кръст изработен със средства поделени между цар Борис III и подполковник Величков. В присъствието на цялото село Борово е бетониран на източното възвишение на върха и осветен от свещеник Петър Василев Кошелев. В края на водосвета на менчето със светена вода кацнало бяло гълъбче, което след това литнало към западното възвишение на връх Кръстов. Йордан Стойчев посочил гълъба и казал на хората да го последват, защото той ще им покаже къде се намирало старото манастирско аязмо. Гълъбът кацнал на една скала, в долната част на която след разчистването на натрупаните камъни бликнала вода.

През 1956 г. по поръчка на настоятелството при църквата „Рождество Богородично“ в   село Борово майстори с помощта на всички вярващи построили параклиса „Св. Троица“     върху част от запазените основи от старата манастирска църква, разположена на западното възвишение на връх Кръстов. За строежа използвали дяланите камъни от разрушената стара църква и останалите манастирски сгради. Същата година изградили и двустайно помещение до църквата за подслон на поклонниците. Параклисът е осветен през 1958 г.  от епископ Стефан, в последствие Великотърновски митрополит.

През есента на 1995 г. в присъствието на Негово Светейшество патриарх Максим и голяма част от синодалните архиереи, Пловдивският митрополит Арсений осветява  новопостроената църква на Кръстова гора  „Покров на Пресвета Богородица“.

 • Държавно ловно стопанство „Кормисош“ – прекрасни условия за ловен туризъм
 • Еко пътека „Скаутска земя“

Маршрут 1: От село Борово до природния феномен „Скален мост“

Маршрут 2: От село Джурково до параклиса Св. Илия

 • Приключенска еко пътека „Пътят на Сърцето“

Маршрут 1. Походът на УСМИВКАТА

Маршрут 2. Походът на ВЯРАТА

Маршрут 3. Походът на Светлината

Настаняване – една спалня, 1 разтегателен диван, баня с тоалетна, кухненски бокс

При наемане на  обекта :

 • Цена на човек 30.00лв
 • От  3 до 5 нощувки – 10% намаление
 • над 5 нощувки –  20% намаление
 •  За по-дълъг период по договаряне
 • Новогодишни празници, други празници и събития по договаряне
 • Деца до 7 годишна възраст – безплатно
 • Деца над 7 годишна възраст – 15лв.

Минимум 2 нощувки

Капацитет

Побира: 4
Бани: 1
Спални: 1
Легла : 1+1

Настаняване : 14:00
Напускане : 12:00 
Вид на имота : Къща за гости

Удобства

Wifi : Не
Галерия: Да
Барбекю : Да
Климатик : Не

Паркинг: Да
Камина : Да
Телевизор : Да

Цени

Наем на обекта за ден : 100лв.
Всички цени в лева
Само след резервация

Депозит : 50лв.
*Коледа и Нова Година – наемната цена се договаря допълнително

Галерия

Направи резервация

Локация

Address : Старо село
Phone :+359 888 833 337
reservation@rhodopeholiday.com